Bewust ouderschap als weg naar spirituele groei

tina evers 22

Over Tina

Levenstherapeut | Healer | Nieuwe Geest Coach

Creëer jouw droomleven door jezelf te bevrijden van je innerlijke blokkades. Kom in alignment met wie je echt wilt zijn en plug in op je potentieel.

Zo kan ik jou helpen

Onze eigen kinderen zijn onze allerbelangrijkste spiegel. Door bewust naar hen te kijken en waar te nemen kunnen we ons bewust worden van onze eigen onuitgewerkte stukken. Juist omdat deze stukken over onze eigen onbewust weggestopte delen gaan, zijn ze meestal moeilijk te herkennen en te vertalen naar onszelf. En wat we ons niet bewust zijn, kunnen we vervolgens ook niet uitwerken en loslaten. Toch is het zeer zinvol om hier tijd en ruimte voor te maken. Immers zit de grootste groei verborgen achter de grootste uitdagingen. Wanneer het ons toch lukt om te zien waar het gedrag van ons kind echt over gaat, krijgen we niet alleen als ouder en als individu de kans om nieuwe delen in onszelf te integreren en daarmee te groeien, ook ‘veranderen’ onze kinderen meteen met ons mee. Het spreekt voor zich dat het leven van onze kinderen en van onszelf daardoor leuker, liefdevoller en rijker wordt. Maar hoe doen we dit precies?

 

Het viel mij op dat mijn zoontje zich ‘wat vreemd en vervelend’ gedroeg de laatste dagen. Ik stoorde me aan hem. Gelukkig weet ik dat wanneer ik van hem of van wie dan ook ‘last’ heb, dit feitelijk over mijzelf gaat. Want als dit ongewenste gedrag geen onopgelost stukje in mijzelf zou raken, zou ik er helemaal geen probleem mee hebben, maar op dusdanige wijze, in liefde reageren, dat hij of wie dan ook ‘eruit’ zou komen en daarmee zou stoppen met het ongewenste gedrag. Of sterker nog, hij zou dat gedrag in de eerste plaats helemaal niet vertonen.

Van het weekend liep ik langs mijn boekenkast en ineens viel mijn oog op een boek met de titel ‘de TAO Te King voor ouders’. ‘Wat bijzonder!’ dacht ik nog en ‘Hoe kom ik aan dit boek?’ Ik herkende namelijk meteen de naam ‘Lao Tse’ op de voorkant van het boek. Aangezien ik een paar dagen geleden nog even bezig was geweest met deze wijsgeleerde, was mijn aandacht meteen gegrepen. Ik was onlangs namelijk een prachtig citaat van Lao Tse* tegengekomen op internet: ‘Wie zijn bestemming weet, vindt de weg.’ Ik ervaar deze woorden als zeer diepe wijsheid en waarheid voor mezelf. Ik nam het citaat dan ook met me mee in de dagen die volgenden, ik mediteerde erop en het deelde het op mijn Facebookpagina Tina Evers | Levenstherapeut.

 

Gezien de schijnbare toevalligheid (ik noem dat fenomeen synchroniciteit, maar daarover een andere keer meer :-)) en het feit dat ik als ouder dus net weer eens met wat vraagtekens rondliep, kon ik niet anders dan het boek oppakken en lezen.

Het boek bestaat uit allemaal korte overdenkingen van Lao Tse, die door de schrijver van dit boek – met behoud van de authenticiteit van de oorspronkelijke teksten – naar de huidige tijd zijn vertaald vanuit het Chinees. Geen gemakkelijke klus als je bedenkt dat de Chinese schrijfwijze totaal anders in elkaar zit als die van ons. Al met al boeide het boek me enorm.

boek

En dan is het vervolgens extra wonderbaarlijk om te ervaren dat direct bij het lezen van de eerste korte overpeinzingen een verandering in mezelf optrad, ik noem dit een shift in bewustzijn. Het is als het ware alsof er meer ruimte in mezelf ontstond en ik in die ruimte anders ging kijken naar de situatie. Gevolg was dat ik me anders ging voelen en ageren. Ik hoefde niets meer te veranderen. Ik hoefde alleen maar toe te laten. De kracht van toelaten is gigantisch. En ik deelde belangrijke fragmenten uit het boek en mijn ervaring erbij met mijn man en ook hij ging als vanzelf mee. En geloof het of niet, maar ons zoontje veranderde luttele momenten in zijn houding; van moe, verveelt en humeurig, naar vrolijk, open en fit. Prachtig om te ervaren hoe universeel en tijdloos echte wijsheid is.

Het boek is dus echt een aanrader. Maar ik kan me ook voorstellen dat het boek of dit blog vragen oproept. Schroom je dan niet om contact met mij op te nemen!

 

* Het citaat is van Lao Tse, wat zoveel als wijze meester betekend. Lao Tse was een Chinese filosoof, die meestal in de 6e eeuw v.Chr. wordt geplaatst. Hij is naar men zegt één van de stichters van het taoïsme. Lao Tse, Confucius, Gautama Boeddha zijn de drie heilige personen van het taoïsme. Het originele boek ‘Tao Te King’ is na de bijbel het meest vertaalde boek ter wereld.

Meer lezen?

We doen het allemaal. Echt waar.Onszelf verhalen vertellen. Steeds weer.Sommige verhalen geven ons kracht en brengen ons verder. Maar ook heeft iedereen één of meerdere...

Onze opvoeding en emoties Wie van ons heeft nou als kind ervaren dat al onze emoties er mochten zijn en dat dit geen enkele negatieve...

Healing op afstand zo werkt het Healing op afstand mogelijk volgens de tot nu toe ontdekte wetten van de kwantumfysica Wat is healing op afstand?...