Durf jij het aan om echt jezelf te zijn?

Waarom ik dit vraag? Omdat ik zowel bij mezelf, als bij anderen waarneem dat echt jezelf zijn soms heel eng en lastig kan zijn. Er is dan ook moed voor nodig.

We leren – naar mijns inziens – van kleins af aan om ons echte, prachtige wezen te verhullen om ons veilig te kunnen voelen en zelfs om te kunnen overleven. We willen namelijk geen pijn, verdriet of angst voelen, we mogen het zelfs niet omdat het onze overlevingskansen verkleind. Later als we die overlevingstactieken niet of nauwelijks meer nodig hebben, zijn we zo gewend geraakt aan onze maskers en onze afweer, die eigenlijk verhullen wie we werkelijk zijn, dat we niet meer weten en niet meer voelen dat we ons alleen anders zijn gaan voordoen. Laat staan dat we nog weten hoe we (weer) vanuit ons volledige potentieel kunnen gaan leven.

Voor sommigen van ons – zo was het in ieder geval bij mij – knaagt er dan altijd iets op de achtergrond. Dit kost heel veel energie en geeft constant onrust. Er is wel een vaag vermoeden dat iets niet klopt, of niet compleet is, maar wat dan? En dan gaan enkelen van diegenen die iets voelen knagen – en ja, zo ook ik – vervolgens op zoek naar manieren om toch te achterhalen wat dat knagende en ongemakkelijke gevoel nou veroorzaakt. Wanneer duidelijk is geworden dat we onszelf vanuit een overlevingsstrategie anders voordoen dan we werkelijk zijn en wat daar de consequenties van zijn, kan het proces van ontdoen beginnen. We pellen als het ware laag voor laag van de oude ‘beveiligingslagen’ af, waarmee we steeds vaker en langer echt kunnen zijn wie we eigenlijk zijn.
In tegenstelling tot wat velen volgens mij geloven is dit proces niet iets vervelends of engs. Nee, het is de mooiste en meest interessante reis die we maar kunnen maken. En bij iedere tussenstop plukken we de vrucht van de ‘arbeid’; we worden gelukkiger, blijer, gezonder, vrijer, etc.

En nu is mijn vraag: waar wacht jij nog op?

Ik zou het erg leuk vinden als je hieronder zou willen vertellen wat hetgeen is dat jou tegenhoud om echt jezelf te zijn!