Herken jij dit: van die dagen, of zelfs weken, waarin je je voort lijkt te slepen? Waarin alles moeite kost en niets echt lekker wil lopen? Valt je werk je zwaar en heb je eigenlijk privé ook nergens echt zin in, behalve je bed of de bank? Iedereen heeft van die dagen waarin het gedurende een bepaalde periode zo kan gaan. Vrij normaal volgens mij. Maar hoe ‘erg’ mag het worden? En vooral hoe lang mag dit duren? Wanneer moet je er echt iets mee?
Omdat ik zelf in 2014 te maken heb gehad met extreme vermoeidheid – één van de vele symptomen van hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) – ben ik veel bezig geweest met het omgaan met vermoeidheid en het terug in balans brengen van mijn lichaam, geest en ziel. Ik wil mijn kennis en ervaring graag met je delen.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat vermoeidheid – in tegenstelling tot wat we meestal denken – niet onze vijand is. Vermoeidheid hoef je niet, kost het wat het kost, te bestrijden. Vermoeidheid is de wijze roep, die ons uitnodigt om onszelf de kans te geven om te herstellen en te vernieuwen. Vermoeidheid vraagt ons om nu, in dit moment, te ‘ont-moeten’.
Ik hoor je denken: ‘Ja, oké, prima, dat zal wel kloppen. Maar ik kan nu niet zomaar alles laten staan en liggen omdat ik moe ben!’ Mijn vraag is dan: Waarom niet? Wat is nou het belangrijkste?
Het is ook moeilijk om je over te geven aan wat is, jezelf tot prioriteit te maken en te ontspannen in iets dat je eigenlijk niet wilt. Toch; hoe eerder je juist dat doet, hoe beter!
Mijn advies is: maak gerust een lijst van alle dingen die je nog denkt te moeten afhandelen, leg het weg en ga dan ontspannen of slapen.
Nadat je je vermoeidheid hebt gevolgd, ben je weer energieker en heb je meer overzicht en inzicht. Als je dan nog een keer naar je lijstje kijkt, besef je misschien wel dat het flink ingekort kan worden. Alles wat daarvoor zo extreem belangrijk leek, staat vaak, na rust, in een ander daglicht. Daarnaast kun je de dingen die je echt nog steeds ‘moet’ doen veel efficiënter afhandelen. Probeer het eens, je zult versteld staan!
Verder is de kans dat je tijdens of vlak na zo’n rustmoment tot handige inzichten of creatieve oplossingen voor een probleem, of beter gezegd uitdaging 😉 komt veel groter dan wanneer je niet zou hebben toegegeven aan je behoefte tot rust. Doordat je jezelf toestaat om even in de pauzestand te gaan is het gemakkelijker om je hoofd even wat stiller te laten worden. Hiermee maak je als het ware ruimte in jezelf. En je komt meer in je lijf. En in die ruimte kunnen de beste en mooiste dingen ontstaan. Zo werkt het trouwens ook met meditatie. Door ruimte te maken en de balans tussen hoofd en lijf te herstellen kom je veel meer bij je intuïtie en innerlijke wijsheid.
Maar de allerbelangrijkste reden om te luisteren naar de behoefte aan rust is dat je lichaam, geest en ziel in die ruimte de gelegenheid krijgen om te herstellen. Spanningen en verkrampingen laten los en je lichaam regenereert. Dit doet het lichaam zonder dat jij dit hoeft te sturen. Jij hoeft alleen ruimte te maken. In die ruimte wordt namelijk het zogenaamde zelf-herstellend-vermogen geactiveerd. En ook al heb je hier misschien nog nooit van gehoord, echt iedereen heeft het, dus ook jij. We zijn alleen een vergeten dat we het hebben. Dat komt doordat we in een maatschappij leven waarin ons wordt voorgehouden dat herstel vooral plaatsvindt met behulp van een dokter en medicijnen. Daarbij nemen we allerlei vervelende bijwerkingen op de koop toe.
Maar ik – en vele anderen met mij – hebben al laten zien dat het anders kan. En dat is echt geen ‘puur geluk’ of toeval. Ziekte is op spiritueel level een gevolg van het niet tijdig gehoor geven aan je innerlijke stem. We blijven daardoor te lang rondlopen met bijvoorbeeld negatieve gedachten, niet geuite emoties en bepaalde verkeerde gewoonten. Dit alles zorgt voor het vast gaan zitten van je levensenergie, ofwel je chi of prana. Hierdoor raken we langzaam maar zeker steeds een beetje vermoeider en kunnen we op den duur dus zelfs ziek worden. Door tijdig rust te nemen en te luisteren naar wat we echt nodig hebben doorbreken we de vicieuze cirkel.
Rust nemen en opladen hoort ook echt bij de wintertijd. Juist nu is het moment om bewust te genieten van wat het afgelopen jaar is volbracht en ons voor te bereiden op de komende lente en zomer. Dit is een essentieel onderdeel van de natuurlijke golfbewegingen van het leven. Door ook hieraan gevolg te geven, zorgen we voor natuurlijke balans en welbevinden.
Waarom nemen we dan niet gewoon rust en ruimte? Het klinkt immers heerlijk en simpel, toch!?
Allereerst moeten we de roep horen en begrijpen. Het is zaak om in het bewustzijn toe te laten dat het lichaam van alles te vertellen heeft. En ja, dat zijn soms ook dingen die je – of beter gezegd die het ego – liever niet hoort. In eerste instantie komt er iets onaangenaams, zoals een schuldgevoelen of misschien schaamte, naar boven. “Nu zomaar midden op de dag in bad gaan en dan een slaapje doen, terwijl ik nog boodschappen moet doen? Nee, dan liever later, wanneer ik alles af heb!” En voor je het weet is er weer een dag voorbij gevlogen zonder dat je het gevoel hebt gehad echt achter het stuur te hebben gezeten, in de flow te zijn geweest. En heb je iets zinnigs gedaan met je tijd waarin je zo moe was? De kans is groot dat je antwoord ‘nee’ is. Erger nog is dat zo’n dag je vreselijk veel energie kost, terwijl je juist energie zou moeten krijgen van wat je doet. Echt genieten en echt aanwezig zijn wordt zo bijna onmogelijk. Terwijl juist dat zo essentieel is. We zijn aan het overleven in plaats van te leven!
Zoals ik hierboven al schreef, is het mij overkomen dat mijn vermoeidheid steeds erger werd en uiteindelijk maandenlang aanhield. Er waren momenten waarin ik zo moe was, dat ik het gevoel had ieder moment in duizenden stukjes uit elkaar te gaan vallen. Ik kan niet zeggen of ik niet ziek was geworden als ik eerder had geluisterd, maar weet wel zeker dat er eerst vermoeidheid was en pas veel later de ziekte!
Eenmaal ziek was een de combinatie van self-care, acceptatie van wat nu is, heel veel geduld en een ijzersterk vertrouwen in mezelf en mijn lijf, mijn sleutel tot volledig herstel. Vanuit die mind-set ben ik gaan onderzoeken wat ik nodig had als ondersteuning tijdens het herstel. Graag deel ik mijn bevindingen met je:
- Vitamine D3 van goede kwaliteit. Bijvoorbeeld van Vitals.
- Groene smoothies. Wel echt op kauwen!
- Suikers, gluten en rode en oranje E-nummers vermijden.
- Heel veel verse biologische groente en genoeg fruit.
- Matig koffiegebruik (max. 1 kopje per dag).
- Veel gefilterd water drinken (min. 2L per dag).
- Iedere dag naar buiten, ook al regent het.
- (Veel) eerder naar bed.
- Extra rust(momenten) overdag.
- In bad met magnesiumzout en ontgiftende zouten.
- Yin yoga en yoga nidra.
- (Geleide) meditatie
- Massage
- Ademhalingsoefeningen
- Accupunctuur
- Zoveel mogelijk lachen en lol maken
- Dingen doen waar je blij van wordt: dagboek schrijven, lezen, tekenen, etc.
- Levenstherapie, om de diepere oorzaken aan te pakken van waarom jij jezelf voortdrijft
Dit lijstje lijkt misschien vrij lang. Dat klopt ook wel. Maar een jaar heel erg moe zijn is ook lang. 🙂
Nog steeds is vermoeidheid mijn main raadgever trouwens. Gelukkig heb ik geleerd om de luisteren, op tijd te ontladen en op te laden. Dat wens ik jou ook toe!
Mocht je meer willen weten over wat ik voor je kan doen of voor andere vragen: info@tinaevers.com.