Parentificatie en de gevolgen ervan op volwassen leeftijd

zelfliefde zelfzorg en gezonde eigenwaarde ondanks parentificatie in jeugd zijn mogelijk
tina evers 22

Over Tina

Levenstherapeut | Healer | Nieuwe Geest Coach

Creëer jouw droomleven door jezelf te bevrijden van je innerlijke blokkades. Kom in alignment met wie je echt wilt zijn en plug in op je potentieel.

Zo kan ik jou helpen

Parentificatie? Say what?

Parentificatie is een begrip dat verwijst naar de situatie waarin een kind de rol van ouder op zich neemt binnen het gezin. Dit kan gebeuren wanneer een ouder fysiek of emotioneel niet goed in staat is om de verzorgende en ondersteunende rol op zich te nemen. 

Wanneer gebeurt het?

– Het kan voorkomen wanneer een ouder ziek is, overlijdt, verslaafd is of om andere redenen niet in staat is om de ouderlijke taken uit te voeren. 

– Ook kan het voorkomen wanneer een ouder veel fysieke, emotionele of mentale steun nodig heeft van het kind, waardoor het kind de rol van verzorger/ verantwoordelijke op zich neemt.

– Het kan gebeuren wanneer ouders veel ruzie maken. 

– En zo zijn er nog veel meer mogelijke manieren waarop het zich kan voordoen. 

Nadelige gevolgen in iemands volwassen leven

– Het kind dat parentificatie heeft ervaren, kan moeite hebben met het stellen van grenzen en het aangeven van eigen behoeften.

– Deze personen kunnen moeite hebben met het aangaan van gezonde relaties, omdat ze gewend zijn geraakt aan het zorgen voor anderen en zichzelf op de tweede plaats zetten.

– Ze kunnen ook moeite hebben met het ervaren en uiten van emoties, omdat ze geleerd hebben om hun eigen gevoelens te onderdrukken om anderen te ontlasten en /of ondersteunen.

– Ook kunnen ze wantrouwig zijn tegenover mensen of situaties in hun leven waar dat eigenlijk niet nodig zou zijn. 

– Ze hebben te weinig zelfvertrouwen en ook hun gevoel van natuurlijke eigenwaarde is meestal veel te laag. 

– Ze leven meestal sterk op de buitenwereld/ buitenkant gericht. 

Wat levert het op om hieraan te werken met een coach of therapeut?

– Een coach of therapeut kan helpen om de patronen en beperkende negatieve overtuigingen die zijn ontstaan door parentificatie te doorbreken en te verwerken.

– De persoon leert om gezonde grenzen te stellen en zichzelf op de eerste plaats te zetten. En dat vanuit het hart ipv vanuit het gewonde ego.

–  Emotionele blokkades worden los gelaten en hij of zij leert de lastigere emoties op een gezonde manier te uitten, zonder angst voor de (niet realistische) gevolgen.

Aanvullende informatie

– Het is belangrijk om te accepteren dat dingen zijn gebeurt, zonder te focussen op schuld of schaamte. Het waren de omstandigheden waarin de persoon is opgegroeid. Dit een plek geven zonder slachtofferschap is al heel erg heilzaam. 

– Het is nooit te laat om te werken aan de beperkende patronen die zijn ontstaan door de thuissituatie vroeger.

– Het is voor iedereen mogelijk om met de juiste begeleiding te groeien en te bloeien als volwassene, mits diegene bereid is om naar zichzelf te kijken en met de inzichten die dit oplevert samen met een professional aan het werk te gaan. 

Kortom 

Parentificatie kan diepgaande gevolgen hebben voor iemands volwassen leven, maar met de juiste begeleiding en zelfreflectie is het mogelijk om deze patronen te doorbreken en te werken aan een gezond en sterk zelfbeeld met een gezonde eigenwaarde.

Mocht je twijfelen of ook jij belemmeringen ervaart in het nu die mogelijk zijn ontstaan door parentificatie in je jongste jaren? En wil je onderzoeken of zo ja, ook jij hier los van kunt komen? 

Maak dan via deze link direct een afspraak voor een gratis groei gesprek. Dan bespreken we vrijblijvend jouw situatie. 

Meer lezen?

We doen het allemaal. Echt waar.Onszelf verhalen vertellen. Steeds weer.Sommige verhalen geven ons kracht en brengen ons verder. Maar ook heeft iedereen één of meerdere...

Onze opvoeding en emoties Wie van ons heeft nou als kind ervaren dat al onze emoties er mochten zijn en dat dit geen enkele negatieve...

Healing op afstand zo werkt het Healing op afstand mogelijk volgens de tot nu toe ontdekte wetten van de kwantumfysica Wat is healing op afstand?...