Positive Discipline: respectvol opvoeden

tina evers 22

Over Tina

Levenstherapeut | Healer | Nieuwe Geest Coach

Creëer jouw droomleven door jezelf te bevrijden van je innerlijke blokkades. Kom in alignment met wie je echt wilt zijn en plug in op je potentieel.

Zo kan ik jou helpen

Ik was naar iets volstrekts anders aan het zoeken op het net, toen ik daarbij – natuurlijk niet geheel toevallig 🙂 – een interessante opvoedmethode tegenkwam: Positive Discipline. Omdat het wijzer en bewuster opvoeden van onze kinderen van cruciaal belang is voor zowel ons kroost, als onszelf, als de wereld om ons heen, deel ik de vijf uitgangspunten ervan met je. Kijk na het lezen ervan eens rustig naar je eigen manier van opvoeden, of naar je manier van omgaan met anderen, mocht je geen kinderen hebben. Misschien is er na het lezen wel iets dat je anders zou willen en kunnen doen? Alle beetjes helpen! En het mooiste is dat wanneer je iets veranderd – hoe klein de verandering misschien ook moge lijken – het meteen ook veranderingen in het gedrag van je kinderen zal bewerkstelligen. En die veranderingen kunnen zomaar best groot zijn dan! Mocht het allemaal even niet lukken, wees dan vooral niet streng voor jezelf!

1. Wees vriendelijk en vastberaden.

Vriendelijk zijn is een uiting van respect naar je kind. Vastberadenheid is een uiting van respect tegenover de situatie. Ben je vriendelijk zonder vastberaden te zijn dan ben je te toegeeflijk. Als je vastberaden bent zonder vriendelijk te zijn, dan ben je te streng.

2. Laat voelen dat je kind ertoe doet.

Erbij horen is een basisbehoefte van alle mensen, en zeker van kinderen. Als kinderen dit gevoel niet hebben zal dat over het algemeen op een negatieve manier naar buiten komen, zoals door overmatig aandacht vragen, macht proberen uit oefenen, wraak proberen te nemen of het op te geven.

3. Richt je op de lange termijn.

Straffen werkt als het de bedoeling is dat het gedrag meteen stop. Besef echter wat kinderen daardoor gaan denken, voelen en besluiten, en hoe deze overtuiging hun verdere leven negatief kan beïnvloeden.

4. Ontwikkel vaardigheden.

Een goed karakter ontwikkeld zich van binnenuit. Help een kind vaardigheden te ontwikkelen zoals problemen oplossen, helder denken, zorgvuldig luisteren, vriendelijk communiceren en zelfdiscipline.

5. Kinderen zijn al bekwaam.

Laat kinderen merken dat je hun kwaliteiten ziet en waardeert. Laat hen voortdurend ervaren hoe ze hun persoonlijke invloed op een nuttige manier kunnen gebruiken en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan hun omgeving.

Zie voor het volledige artikel over Positieve Discipline onderstaande link:
https://ruth-broekhuizen.nl/wp-content/uploads/2014/12/Educare-nov-2014-Positive-Discipline.pdf

De schrijfster van dit artikel, Ruth Broekhuizen, geeft Positieve Discipline trainingen en workshops voor ouders en opvoeders.

Maar je kunt natuurlijk ook bij mij terecht als je praktisch wilt werken aan het evenwichtiger opvoeden van je kind(eren). Samen kijken we wat dit nu nog in de weg staat en gaan we werken aan je nieuwe aanpak. Bel of mail me vrijblijvend voor meer informatie.

Meer lezen?

We doen het allemaal. Echt waar.Onszelf verhalen vertellen. Steeds weer.Sommige verhalen geven ons kracht en brengen ons verder. Maar ook heeft iedereen één of meerdere...

Onze opvoeding en emoties Wie van ons heeft nou als kind ervaren dat al onze emoties er mochten zijn en dat dit geen enkele negatieve...

Healing op afstand zo werkt het Healing op afstand mogelijk volgens de tot nu toe ontdekte wetten van de kwantumfysica Wat is healing op afstand?...