Herken jij dit: van die dagen, of zelfs weken, waarin je je voort lijkt te slepen? Waarin alles moeite kost en niets echt lekker wil lopen? Valt je werk je dan zwaar en heb je eigenlijk ook privé nergens echt zin in, behalve misschien je bed of de bank? Iedereen heeft – denk ik – van die momenten in zijn leven waarin het gedurende een bepaalde periode zo kan gaan. Maar hoe ‘erg’ mag het worden? Hoe lang mag dit duren? En vooral wat doe je ermee?

Omdat ik zelf in 2014 last heb gehad van extreme vermoeidheid – één van de vele symptomen van hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) – ben ik veel bezig geweest met het omgaan met vermoeidheid en het terug in balans brengen van mijn lichaam, geest en ziel. Ik wil mijn kennis en ervaring graag met je delen.

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat vermoeidheid – in tegenstelling tot wat we meestal denken – niet onze vijand is. Vermoeidheid hoef je niet, kost het wat het kost, te bestrijden. Vermoeidheid is de wijze roep, die ons uitnodigt om onszelf de kans te geven om te herstellen en te vernieuwen. Vermoeidheid vraagt ons om nu, in dit moment, te ‘ont-moeten’.

Ik hoor je denken: ‘Ja, oké, prima, dat zal wel kloppen. Maar ik kan nu niet zomaar alles laten staan en liggen!’ Mijn vraag is dan : waarom niet? Als je het echt moeilijk vindt om volledig te ontspannen terwijl je denkt nog zoveel To Do’s te hebben, kun je er eerst een lijstje van maken en dat lijstje vervolgens opbergen. Besluit dat je To Do’s daarmee voor nu uit je hoofd én uit je systeem zijn. Nadat je je vermoeidheid hebt gevolgd, ben je weer energieker en heb je meer overzicht en inzicht. Als je dan nog een keer naar je lijstje kijkt, besef je waarschijnlijk dat het flink ingekort kan worden. Daarnaast kun je de dingen die je echt nog steeds ‘moet’ doen veel efficiënter afhandelen. Probeer het eens, je zult versteld staan!

Verder is de kans dat je tijdens of vlak na zo’n rustmoment tot handige inzichten of creatieve oplossingen voor een probleem komt veel groter dan wanneer je niet zou hebben toegegeven aan de behoefte tot rust. Doordat je jezelf toestaat om even in de pauzestand te gaan is het gemakkelijker om je hoofd even wat stiller te laten worden. Hiermee maak je als het ware ruimte in jezelf. En in die ruimte kunnen de beste en mooiste dingen ontstaan. Zo werkt het trouwens ook met meditatie. Door ergens niet mee bezig te zijn, komt het veel makkelijker naar je toe.

Maar de allerbelangrijkste reden om te luisteren naar de behoefte aan rust is dat je lichaam, geest en ziel in die ruimte de gelegenheid krijgen om terug in balans te komen of om een nieuwe balans te vinden. Dit doet het lichaam zonder dat jij dit hoeft te sturen. Jij hoeft alleen ruimte te maken. In die ruimte wordt namelijk het zogenaamde zelf-herstellend-vermogen geactiveerd. En ook al heb je hier misschien nog nooit van gehoord, echt iedereen heeft het, dus ook jij. We zijn alleen vergeten dat we het hebben. Dat komt doordat we in een maatschappij leven waarin ons wordt voorgehouden dat herstel alleen plaats kan vinden met behulp van een dokter en medicijnen. Daarbij nemen we allerlei vervelende bijwerkingen op de koop toe. Ik – en vele anderen met mij – hebben al laten zien dat het in vele gevallen ook anders kan. En dat is echt geen ‘puur geluk’ of toeval. Ziekte is op spiritueel level een gevolg van het niet tijdig gehoor geven. We blijven daardoor te lang rondlopen met bijvoorbeeld negatieve gedachten, niet-geuite emoties en bepaalde verkeerde gewoonten. Hierdoor raken we vermoeider en vermoeider en kunnen we op den duur dus zelfs ziek worden. Door tijdig rust te nemen doorbreken we die vicieuze cirkel.

Rust nemen en opladen hoort bovendien bij de wintertijd. Juist nu is het moment om bewust wat is volbracht af te sluiten en ons voor te bereiden op de komende lente en zomer. Dit is een essentieel onderdeel van de natuurlijke golfbewegingen van het leven. Door ook hieraan gevolg te geven, zorgen we voor balans en welbevinden.

Waarom nemen we dan niet gewoon rust en ruimte? Het klinkt immers heerlijk en simpel, toch!?    Allereerst moeten we de roep horen en begrijpen. Het is zaak om in het bewustzijn toe te laten dat het lichaam van alles te vertellen heeft. En ja, dat zijn soms ook dingen die je – of beter gezegd die je ego – liever niet hoort. In eerste instantie komt er iets onaangenaams naar boven, zoals bijvoorbeeld een schuldgevoel of schaamte. “Nu zomaar midden op de dag in bad gaan en dan een slaapje doen, terwijl ik nog boodschappen moet doen? Nee, dan liever later, wanneer ik alles af heb!” En voor je het weet is er weer een dag voorbij gevlogen zonder dat je echt achter ‘het stuur’ van jouw leven hebt gezeten, zonder in de flow te zijn geweest. En heb je iets zinnigs gedaan in tijd waarin je zo moe was? De kans is groot dat het antwoord ‘nee’ is. Erger nog is dat zo’n dag je vreselijk veel energie kost, terwijl je juist energie zou moeten krijgen van wat je doet. Echt genieten van wat we aan het doen zijn wordt zo bijna onmogelijk. Terwijl juist dat zo essentieel is. We zijn aan het overleven in plaats van te leven!

Zoals ik hierboven al schreef, is het mij overkomen dat mijn vermoeidheid steeds erger werd en uiteindelijk maandenlang aanhield. Er waren momenten waarin ik zo moe was, dat ik het gevoel had ieder moment in duizenden stukjes uit elkaar te kunnen gaan vallen. Ik kan niet met volledige zekerheid zeggen of ik niet ziek was geworden als ik eerder had geluisterd, maar ik weet wel zeker dat er eerst vermoeidheid was en pas veel later de ziekte! En nog belangrijk zijn de inzichten die mijn proces mij hebben gebracht: de combinatie van acceptatie van wat nu is, samen met heel veel geduld en een ijzersterk vertrouwen in mezelf en in mijn lijf, waren mijn sleutel tot volledig herstel. Vanuit die mind-set ben ik gaan onderzoeken hoe ik mijn lijf kon ondersteunen in het herstel. Graag deel ik tenslotte een paar praktische tips met je:

 • Vitamine D3 van goede kwaliteit. Bijvoorbeeld van Vitals.
 • Groene smoothies. Makkelijk, snel, smaakt prima en het werkt. Bovendien kun je er allerlei gezonde producten aan toevoegen.
 • Minder suikers, gluten en lactose nuttigen. E-nummers geheel vermijden.
 • Matig koffiegebruik (max. 2 kopjes per dag).
 • Veel gefilterd water drinken (min. 2L per dag).
 • Iedere dag naar buiten, ook al regent het, of is het donker.
 • (Veel) eerder naar bed.
 • Extra rustmomenten overdag.
 • Extra warmte, zoals de sauna, een warm bad en een korte zonnebanksessie.
 • (Yin) yoga, meditatie, massage en ademhalingsoefeningen.
 • Levenstherapie, om kijken wat de oorzaak van de vermoeidheid is en de balans te herstellen.

Mocht je meer willen weten schroom je niet om contact met mij op te nemen: info@tinaevers.com.